Archiwa państwowe w opole zaprezentują historyczne przepisy na duchy

Traktuj swoje kubki smakowe na romantyczną przygodę wyjątkową kolekcją duchowych przepisów anonimowego kupca NYSA z XIX wieku.

Archiwa państwowe w Opole wydało niedawno publikację o nazwie „NieWinny Smak Mławci do alkoholi” który obejmuje zachwycające przepisy i przepisy, które zabiorą Cię w czasie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem tradycyjnych likierów, czy ciekawy czegoś nowego, ta książka ma coś do zaoferowania. Przygotuj się na zwiedzanie świata smaków i aromatów, które sprawi, że usta będą wodoodami!

Archiwa państwowe w Opole opublikowały ilustrowaną książkę zatytułowaną. „NieWinny Smak Mławci do alkoholi” Zawieranie-jak stwierdzono w przedmowie-ekstrakty do komory podszczółka i zapasów piwnicznych wyodrębnionych z książki znajdującej się w kolekcji archiwów stanowych w opole. Sam manuskrypt, na którym opiera się książka, jest datowana na 1855.

We wstępie do publikacji archiwiści opole przypominają nam, że winorośli były uprawiane na terytorium obecnego głosu opolejowego już w XIII wieku. Fakt ten został na przykład potwierdzony nazwą sub-polish miasteczko Winwew (obecnie dzielnica opole), pojawiającego się w dokumentach już w 1421 r.. Nie zmienia to faktu, że w ślądzie większe znaczenie było przywiązane do parzenia Piwo i problemy dostępu do pianistych napojów w Ziemi Świętej miały być wystarczającym powodem, aby jeden z Piastów zrezygnował z uczestnictwa w krucjatach.

Jeszcze w XVI wieku Piast Jan II Dobry of Opole przedstawił Jan z Mochów z winnicą w Głogowa jako nagrodę za swoją dobrą służbę, a rekordy roczników z XV wieku wspominają o ślądzie jako krainie, w której „w 1484 bujnie, że dla jajka jednej kury można było uzyskać całe wiadro dojrzałych winogron ”. Problemy powstały w XVI wieku z powodu zmian klimatu, które przyniosły znaczne chłodzenie. Nie oznacza to, że wina zostały zapomniane w górnej i dolnej ślesji, o czym świadczy książka należąca do miasta Nysa, który był kupcem wina w połowie XIX wieku. Książka zawierała wiele przepisów na wina przyprawowe z różnymi dodatkami mające na celu poprawę ich smaku lub wyglądu.

„Chodziło również o znalezienie sposobów naprawy win, które z tego czy innego powodu nie mogły spełniać wymagań klientów. Niektóre z tych przepisów są częściowo zaszyfrowane, więc należy założyć, że mają one wymierną wartość, a wiedza ta została bardzo niechętnie, a nawet traktowana jako sekret biznesowy ”

wyjaśnia Małgorzata Blach-Margos, współautor badania.

Album przedstawia oryginalne przepisy wraz z tłumaczeniem na polski. Dzięki temu dzisiejsi czytelnicy mogą nauczyć się na przykład, co zrobić, aby „nudne, ciężkie lub pochmurne wina były ładne, jasne i jasne”, „Jak oszczędzać wino, które stało się pochmurne lub gęste, a kolor staje się niebieski”, lub „Jak uratować wino, które odmawia poprawy pomimo wszystkich wysiłków” za pomocą spalonego pianka, tlenku ołowiu i złamanego alabastra.

Całą publikację, zawierającą kserokopie oryginalnych nut handlowca wina NYSA i licznych ilustracji, można uzyskać z archiwów państwowych w opole.