Wariantów „moczki” na Śląsku jest sporo i każda gospodyni przygotowuje ją na swój sposób – różnią się składnikami, ale podstawą zawsze jest piernik.
Moczka to śląskie danie wigilijne na bazie namoczonych pierników. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych przepisów, w każdym domu wygląda ono nieco inaczej. Można go przygotować na wiele różnych sposobów z mieszanką kompotów owocowych, a nawet z ciemnym piwem.
Nie ma dla niego odpowiednika, nawet w języku polskim. Nazwa wzięła się od procesu moczenia piernika w piwie. Choć „moczka” może nie wygląda apetycznie, smakuje wyśmienicie. Robi się go z piernika, który należy namoczyć w piwie. Następnie dodaje się słodkie, konserwowe gruszki i śliwki, kompot truskawkowy i migdały. Przygotowanie jest dość łatwe, ale wymaga czasu. Po uroczystym świątecznym obiedzie na deser serwowana jest moczka.
Składniki:
– 1 kg piernika (jeśli wolisz gęstszą konsystencję moczka, możesz dodać więcej piernika),
– 2 łyżki cukru,
– 1 łyżeczka cukru waniliowego,
– 25 dag rodzynek sułtańskich,
– 25 dag drobno posiekanych migdałów,
– 2 kompoty truskawkowe (około 2 litry),
– 2 kompoty śliwkowe bez pestek (około 2 litry),
– 2 kompoty gruszkowe (około 2 litry),
– 2 łyżki masła,
– 4 butelki jasnego piwa (około 2 litry).

Przygotowanie:
1. Namocz piernik w piwie, aż zmięknie.
2. Gdy zmięknie, dokładnie przetrzyj je przez sitko.
3. Gruszki z kompotu pokroić w paski.
4. Pierniki włóż do dużego garnka i dodaj do niego kompoty.
5. Wszystko wymieszaj i dodaj owoce z kompotów.
6. Zagotuj rodzynki w wodzie.
7. Bulion z rodzynek dodać do piernika z owocami i kompotem.
8. Wszystko dokładnie wymieszaj.
9. W międzyczasie ugotuj drobno posiekane migdały, aż będą miękkie.
10. Odcedź je i dodaj do prawie gotowej moczki.
11. Wszystko delikatnie podgrzej, aż dojdzie do delikatnego wrzenia.
12. Rozpuść masło w małym garnku.
12. Na koniec do moczki dodać cukier waniliowy, cukier i roztopione masło.
Podawaj schłodzone i ciesz się tym niesamowitym smakiem 😋
The article was first published in 2023.