„Pożyczony” świąteczny przysmak zwany „ule” – przepis

Słodki przysmak o smaku pralinowym z nadzieniem alkoholowym. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna forma do ula, którą wypełniamy dowolnym kremem. Pomysłów i aromatów może być mnóstwo, ale oto wersja, która jest prawdopodobnie najpopularniejszym i najbardziej lubianym ujem orzechowym.

Przepis jest super prosty, nie zajmuje dużo czasu, a efekty są niesamowite. Mimo, że ule nie są tradycyjnym polskim przysmakiem, stały się niezwykle popularne wśród Polaków. Zwykle przygotowuje się je na specjalną okazję, np. Boże Narodzenie.

Składniki:

  • 250 gramów / 8,8 uncji zmielonych orzechów włoskich
  • 250 gramów cukru pudru
  • 1 białko jaja
  • 250 ml niesłodzonego mleka
  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • 2 szklanki (ok. 60 ml) spirytusu
  • Wafle

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej przygotuj pastę z kremu ajerkoniakowego, mleka i spirytusu.

2. Włóż do lodówki na noc.

3. Z wafli wycinamy kółka.

4. Orzechy włoskie połączyć z białkiem i cukrem pudrem.

5. Z masy orzechowej uformuj kulki i posyp je cukrem pudrem.

Przykładowe zdjęcie form 'ula' / zrzut ekranu / allegro

6. Ułożyć w formie i zrobić w środku dziurę.

7. Do środka włóż krem ​​i całość ułóż na waflu.

8. Ostrożnie wyjmij formę.

Cieszyć się!