Słodki przysmak o smaku pralinowym z nadzieniem alkoholowym. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna forma do ula, którą wypełniamy dowolnym kremem. Pomysłów i aromatów może być mnóstwo, ale oto wersja, która jest prawdopodobnie najpopularniejszym i najbardziej lubianym ujem orzechowym.
Przepis jest super prosty, nie zajmuje dużo czasu, a efekty są niesamowite. Mimo, że ule nie są tradycyjnym polskim przysmakiem, stały się niezwykle popularne wśród Polaków. Zwykle przygotowuje się je na specjalną okazję, np. Boże Narodzenie.
Składniki:
- 250 gramów / 8,8 uncji zmielonych orzechów włoskich
- 250 gramów cukru pudru
- 1 białko jaja
- 250 ml niesłodzonego mleka
- 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
- 2 szklanki (ok. 60 ml) spirytusu
- Wafle
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej przygotuj pastę z kremu ajerkoniakowego, mleka i spirytusu.
2. Włóż do lodówki na noc.
3. Z wafli wycinamy kółka.
4. Orzechy włoskie połączyć z białkiem i cukrem pudrem.
5. Z masy orzechowej uformuj kulki i posyp je cukrem pudrem.
6. Ułożyć w formie i zrobić w środku dziurę.
7. Do środka włóż krem i całość ułóż na waflu.
8. Ostrożnie wyjmij formę.