Jedno jabłko dziennie: Rekordowa degustacja jabłek w Polsce

Rekordowa w Polsce degustacja jabłek celebrowała różnorodność i odżywianie, promując zdrowie w ramach inicjatywy „Jedno jabłko dziennie”.

13 listopada 2024 r. Warszawski Uniwersytet Medyczny (WUM) ustanowił niezwykły rekord, sztafetą 138 uczestników degustujących 10 odmian jabłek. Inicjatywa ta promowała profilaktykę cukrzycy i kampanię „Jedno jabłko dziennie”, jednocząc studentów, wykładowców i rolników.

Uczestnicy próbowali jabłek Szampion, Golden Delicious, Gala, Jonaprince, Pinova, Ligol, Lobo, Antonówka Zwykła, Malinowa Oberlandzka i Mutsu. Zorganizowane przez Katedrę Żywienia Człowieka WUM wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie wydarzenie podkreśliło rolę prawidłowego odżywiania w walce z cukrzycą.

Wspólny wysiłek

Kluczowymi partnerami byli Związek Sadowników Polskich i Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowatych. Liderzy położyli nacisk na różnorodność i wartości odżywcze jabłek, edukując uczestników w zakresie wyboru odmian odpowiadających ich gustom i potrzebom zdrowotnym.

„Ten rekord to coś więcej niż osiągnięcie; to wezwanie do zdrowego odżywiania”

– powiedziała dr Beata Sińska. Poprzez zabawę, edukację i degustację wydarzenie to na nowo doceniło polskie dziedzictwo jabłek.