Istnieje kilka wersji „Moczki” na Śląsku, a każda gospodyni przygotowuje ją na swój sposób – różnią się składnikami, ale podstawą jest zawsze piernikowa.
„Moczka” to danie świąteczne świąteczne oparte na namoczonym pierście. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych przepisów, w każdym domu wygląda trochę inaczej. Można go przygotować na wiele różnych sposobów z mieszanką kompotów owocowych, a nawet z ciemnym piwem.
Nie ma do tego odpowiednika, nawet w języku polskim. Nazwa pochodzi z procesu moczania (polska: moczyka) piernika w piwie. Mimo że „Moczka” może nie wyglądać na apetycznie, smakuje pysznie. Jest wykonany z piernika, który musi namoczyć w lager. Następnie dodaje się słodkie, puszkowe gruszki i śliwki, kompot truskawkowy i migdały. Przygotowanie jest dość łatwe, ale wymaga czasu. Po uroczystej świątecznej kolacji „Moczka” jest podawany na deser.
Składniki:
– 1 kg / 35,3 uncji piernika (jeśli wolisz grubszą konsystencję moczyki, możesz dodać więcej piernika),
– 2 łyżki cukru,
– 1 łyżeczka cukru waniliowego,
– 25 rodzynki Sultana DAG / 88 uncji,
– 25 migdałów DAG / 88 uncji drobno posiekane,
– 2 kompotki truskawkowe (około 2 litrów / 68 fl oz),
– 2 Plum kompotuje się bez kamieni (około 2 litrów / 68 fl oz),
– 2 kompotki gruszki (około 2 litrów / 68 fl oz),
– 2 łyżki masła,
– 4 butelki piwa (około 2 litrów / 68 fl oz).
Przygotowanie:
1. Namocz piernik w lager, aż zmięknie.
2. Po zmiękczeniu pocieraj go dokładnie przez sito.
3. Pokrój gruszki z komptorem na paski.
4. Umieść piernik w dużym doniczce i dodaj do tego kompotki.
5. Wymieszaj wszystko i dodaj owoce z kompotów.
6. Gotuj rodzynki w wodzie.
7. Dodaj stado z rodzynek do piernika z owocami i kompotem.
8. Dokładnie wymieszaj wszystko.
9. W międzyczasie gotuj drobno posiekane migdały, aż będą miękkie.
10. Odcedź je i dodaj do prawie wykonanego „moczyki”.
11. Podgrzej wszystko delikatnie, aż dojdzie do delikatnego wrzenia.
12. Rozpuść masło w małym garnku.
12. Wreszcie dodaj waniliowy cukier, cukier i roztopione masło do „moczyki”.
Podawaj schłodzony i ciesz się tym niesamowitym smakiem 😋
The article was first published in 2023.