Najlepsze z najlepszych! Moczka, szczególnie na Boże Narodzenie – przepis

Istnieje kilka wersji „Moczki” na Śląsku, a każda gospodyni przygotowuje ją na swój sposób – różnią się składnikami, ale podstawą jest zawsze piernikowa.

„Moczka” to danie świąteczne świąteczne oparte na namoczonym pierście. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych przepisów, w każdym domu wygląda trochę inaczej. Można go przygotować na wiele różnych sposobów z mieszanką kompotów owocowych, a nawet z ciemnym piwem.

Nie ma do tego odpowiednika, nawet w języku polskim. Nazwa pochodzi z procesu moczania (polska: moczyka) piernika w piwie. Mimo że „Moczka” może nie wyglądać na apetycznie, smakuje pysznie. Jest wykonany z piernika, który musi namoczyć w lager. Następnie dodaje się słodkie, puszkowe gruszki i śliwki, kompot truskawkowy i migdały. Przygotowanie jest dość łatwe, ale wymaga czasu. Po uroczystej świątecznej kolacji „Moczka” jest podawany na deser.

Składniki:

– 1 kg / 35,3 uncji piernika (jeśli wolisz grubszą konsystencję moczyki, możesz dodać więcej piernika),

– 2 łyżki cukru,

– 1 łyżeczka cukru waniliowego,

– 25 rodzynki Sultana DAG / 88 uncji,

– 25 migdałów DAG / 88 uncji drobno posiekane,

– 2 kompotki truskawkowe (około 2 litrów / 68 fl oz),

– 2 Plum kompotuje się bez kamieni (około 2 litrów / 68 fl oz),

– 2 kompotki gruszki (około 2 litrów / 68 fl oz),

– 2 łyżki masła,

– 4 butelki piwa (około 2 litrów / 68 fl oz).

Deser śląski o nazwie „Moczka”

Przygotowanie:

1. Namocz piernik w lager, aż zmięknie.

2. Po zmiękczeniu pocieraj go dokładnie przez sito.

3. Pokrój gruszki z komptorem na paski.

4. Umieść piernik w dużym doniczce i dodaj do tego kompotki.

5. Wymieszaj wszystko i dodaj owoce z kompotów.

6. Gotuj rodzynki w wodzie.

7. Dodaj stado z rodzynek do piernika z owocami i kompotem.

8. Dokładnie wymieszaj wszystko.

9. W międzyczasie gotuj drobno posiekane migdały, aż będą miękkie.

10. Odcedź je i dodaj do prawie wykonanego „moczyki”.

11. Podgrzej wszystko delikatnie, aż dojdzie do delikatnego wrzenia.

12. Rozpuść masło w małym garnku.

12. Wreszcie dodaj waniliowy cukier, cukier i roztopione masło do „moczyki”.

Podawaj schłodzony i ciesz się tym niesamowitym smakiem 😋

The article was first published in 2023.