W sercu Krakowa i okolic Małopolski wyróżnia się jedna kulinarna perełka: maczanka po krakowsku. To ukochane danie tradycyjnie łączy się z bogatym, aromatycznym sosem kminkowym – składnikiem tak integralnym dla lokalnej kuchni, że jego zastosowanie znacznie przewyższa inne regiony.
Składniki:
- 1,5 kg steku z karkówki
- 30 dag wędzonego surowego boczku
- 10 grzybów
- 5 średnich cebul
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki kminku
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1,5 szklanki bulionu
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
- bułki
- ogórki kiszone
- marynowane gruszki
- musztarda
- chrzan
Przygotowanie
- Karkówkę zamarynuj w przyprawach i zalewie (100g soli na 1l wody) i odstaw do lodówki na minimum 12h.
- Po tym czasie pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na smalcu i włożyć do brytfanny z pokrywką.
- Boczek pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki, a cebulę w paski. Dodaj je do brytfanny.
- Posypać obficie papryką, ziołami i zalać winem oraz połową bulionu.
- Przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piec 3h, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie odlej zebrany na powierzchni tłuszcz (zrób to kilka razy) i przełóż wszystko do garnka.
- Dodać wino i bulion.
- Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając i starając się rozbić większe kawałki mięsa.
- Bułkę przekrawamy na pół i zanurzamy obie strony w sosie. Do mięsa dodajemy musztardę, chrzan i sos.
- Na wierzchu ułożyć grube plastry zimnego ogórka kiszonego i gruszki kiszonej. Przykryj drugą połową bułki nasączonej sosem.