Tradycyjny polski usżka, ale tym razem z kapustą i grzybami – przepis

Jednym z najbardziej popularnych i tradycyjnych jednocześnie polskich potraw na Boże Narodzenie jest zupa z buraków, tak zwany Borscht z „Uzka” o nazwie Pols Ravioli. Polaki uwielbiają je nie tylko mięsem, ale także kapustą i grzybami. Dzisiaj mamy tradycyjny przepis na „usszka” z kapustą i grzybami. Smakują super fantastycznie.

Składanie kapusty i grzybów:

– 300 – 400 g/ 10,6 – 14,1 Oz Sauerkraut,

– Około 40 g/ 1,4 uncji suszone

– 500 g/ 17,6 uncji Champignony,

– 1 mała cebula,

– olej, sól, czarno -biała pieprz,

– szczypta Marjoram.

1. Umieść kapustę w sitko i płucz dwukrotnie chłodną wodą.

2. Odcedź i umieść w doniczce.

3. Dodaj 1 szklankę wody i zagotuj.

4. Gotuj przez około 45 minut, aż będzie miękki, a następnie spuść.

5. Dobrze ściśnij ochłodzoną kapustę i drobno posiekaj.

6. Namocz suszone grzyby w 1 szklance letniej wody przez około 1/2 godziny, a następnie gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka przez około 1/2 godziny.

7. Spłucz Champignony szybko, wysuszyć i pokrój.

8. Paruj je na gorącej patelni.

9. Następnie dodaj 2 łyżki oleju i smażić do smaku soli i czarnego mielonego pieprzu.

10. Poświęć drobno cebulę i smaż w 2 łyżce oleju na osobnej dużej patelni.

11. Posiekaj drobno mistrzyn i osuszone grzyby.

12. Dodaj posiekane grzyby i kapustę na patelnię z cebulą.

13. Dobrze wymieszaj i duszą się razem.

14. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą marjoramu.

Ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej,

– 1 płaska łyżeczka soli,

– 1 masło łyżeczki lub 1 olej łyżki,

– 1 szklanka gorącej wody.

1. Przesiej mąkę na desce do ciasta, tworząc wzgórze. Zrób w nim „puste” i dodaj sól i olej.

2. Stopniowo wlej gorącą wodę, jednocześnie mieszając składniki drugą ręką.

3. Zagnieś ciasto w kulkę (dodaj trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt cienkie lub jeśli ciasto jest zbyt suche i twarde, dodaj trochę ciepłej wody).

4. Zagniadaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

5. Przykryj szmatką i odłóż na około 20–30 minut. Następnie podziel go na 2 lub 3 części.

6. Rozwiń pierwszą część ciasta w cienki prześcieradło i wyetnij małe dyski małym szklanką.

7. Użyj łyżki, aby umieścić farsz na środku i uformuj w ravioli (podobnie jak pierogi obracają końce w kierunku siebie).

8. Gotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i 1 łyżkę oleju.

9. Upuść ravioli do wrzącej wody i gotuj przez około 1-2 minuty od momentu, gdy unoszą się na powierzchnię lub krótsze, jeśli ciasto jest już miękkie, a my podgrzejemy je później.

10. Wyjmij ravioli z skimmerem i odłóż je na tacy, aby się ochłodzić.

Artykuł został opublikowany po raz pierwszy w 2023 r.