Jednym z najbardziej popularnych i tradycyjnych jednocześnie polskich potraw na Boże Narodzenie jest zupa z buraków, tak zwany Borscht z „Uzka” o nazwie Pols Ravioli. Polaki uwielbiają je nie tylko mięsem, ale także kapustą i grzybami. Dzisiaj mamy tradycyjny przepis na „usszka” z kapustą i grzybami. Smakują super fantastycznie.
Składanie kapusty i grzybów:
– 300 – 400 g/ 10,6 – 14,1 Oz Sauerkraut,
– Około 40 g/ 1,4 uncji suszone
– 500 g/ 17,6 uncji Champignony,
– 1 mała cebula,
– olej, sól, czarno -biała pieprz,
– szczypta Marjoram.

1. Umieść kapustę w sitko i płucz dwukrotnie chłodną wodą.
2. Odcedź i umieść w doniczce.
3. Dodaj 1 szklankę wody i zagotuj.
4. Gotuj przez około 45 minut, aż będzie miękki, a następnie spuść.
5. Dobrze ściśnij ochłodzoną kapustę i drobno posiekaj.
6. Namocz suszone grzyby w 1 szklance letniej wody przez około 1/2 godziny, a następnie gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka przez około 1/2 godziny.
7. Spłucz Champignony szybko, wysuszyć i pokrój.
8. Paruj je na gorącej patelni.
9. Następnie dodaj 2 łyżki oleju i smażić do smaku soli i czarnego mielonego pieprzu.
10. Poświęć drobno cebulę i smaż w 2 łyżce oleju na osobnej dużej patelni.
11. Posiekaj drobno mistrzyn i osuszone grzyby.
12. Dodaj posiekane grzyby i kapustę na patelnię z cebulą.
13. Dobrze wymieszaj i duszą się razem.
14. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą marjoramu.




Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 1 płaska łyżeczka soli,
– 1 masło łyżeczki lub 1 olej łyżki,
– 1 szklanka gorącej wody.


1. Przesiej mąkę na desce do ciasta, tworząc wzgórze. Zrób w nim „puste” i dodaj sól i olej.
2. Stopniowo wlej gorącą wodę, jednocześnie mieszając składniki drugą ręką.
3. Zagnieś ciasto w kulkę (dodaj trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt cienkie lub jeśli ciasto jest zbyt suche i twarde, dodaj trochę ciepłej wody).
4. Zagniadaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
5. Przykryj szmatką i odłóż na około 20–30 minut. Następnie podziel go na 2 lub 3 części.
6. Rozwiń pierwszą część ciasta w cienki prześcieradło i wyetnij małe dyski małym szklanką.
7. Użyj łyżki, aby umieścić farsz na środku i uformuj w ravioli (podobnie jak pierogi obracają końce w kierunku siebie).
8. Gotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i 1 łyżkę oleju.
9. Upuść ravioli do wrzącej wody i gotuj przez około 1-2 minuty od momentu, gdy unoszą się na powierzchnię lub krótsze, jeśli ciasto jest już miękkie, a my podgrzejemy je później.
10. Wyjmij ravioli z skimmerem i odłóż je na tacy, aby się ochłodzić.
Artykuł został opublikowany po raz pierwszy w 2023 r.

