Polska wprowadza bardziej rygorystyczne kary za marnowanie żywności, zaostrzając kary i doprecyzowując obowiązki sprzedawców detalicznych, aby walczyć z tym problemem.
Ministerstwo Rolnictwa przedstawiło projekt ustawy zwiększający kary za marnowanie żywności i redefiniujący to pojęcie. Nowelizacja ma na celu ograniczenie powszechnego marnotrawienia żywności, które w dalszym ciągu stanowi istotny problem.
Wyjaśnianie definicji i rozszerzanie obowiązków
Projekt ustawy doprecyzowuje definicję marnowania żywności, podkreślając, że należy podjąć działania, zanim żywność stanie się marnowaniem. Wszystkie sklepy powyżej 250 mkw. będą teraz zobowiązane do podpisania umów z organizacjami pozarządowymi na przekazywanie niesprzedanej żywności. Dodatkowo usunięto zasadę zwalniającą przedsiębiorców osiągających mniej niż 50% przychodów ze sprzedaży żywności.
Zwiększone grzywny i kary
Proponowane zmiany obejmują podniesienie kary za marnowanie żywności z 0,1 zł do 0,5 zł za kilogram. Wzrosną także kary finansowe za nieprzestrzeganie przepisów, sięgające od 5 000 do 15 000 zł. Sprzedawcom detalicznym, którzy nie przeprowadzą akcji edukacyjnych, grożą dodatkowe kary w wysokości 5 tys. zł.
Ustawa ma wejść w życie trzy miesiące po jej opublikowaniu.