Rogaliki św. Martina są uważane za jedno z najlepszych przysmaków nie tylko w Wielkopolska Voivodeship, ale także w całym kraju. Każdego roku, w Dzień Świętego Martina (11 listopada), ludzie jedzą te przepyszne rogaliki z białym makiem napełniającym nasiona. W tym roku możesz stworzyć własny z naszym przepisem.
Rogaliki św. Martina były tradycyjnie przygotowywane w Poznań i w niektórych innych częściach Wielkopolskiej w Dzień Świętego Martina (11 listopada).
Tradycja rogaliki św. Martina
Tradycja pochodzi jednak z czasów pogańskich, kiedy podczas jesiennej ofiary festiwalu zostały przedstawione bogom. Kościół łaciński przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Martina. Kształt ciasta został zinterpretowany jako odniesienie do podkowy, które konia świętego miał stracić.
Istnieje jednak popularna legenda, która twierdzi, że wszystko zaczęło się w listopadzie 1891 r., Gdy zbliżał się Dzień Świętego Martina, pastor parafii św. Martina w Poznanie, ojciec Jan Lewicki, apelował do wiernych, aby podążać za przykładem patronu święty i zrób coś dla biednych. Emurator Jozef Melzer, który był obecny na Mszy i pracował w pobliskim cukierni, wezwał swojego szefa do ożywienia starej tradycji. Bogaci obywatele Poznana kupili przysmak, podczas gdy biedni otrzymali go za darmo. Zwyczaj pieczenia został przejęty przez Stowarzyszenie Efektów w 1901 r. Po I wojnie światowej Franciszek Raszeńnki powrócił do tradycji obdarowania biednych, podczas gdy Zygmunt Wasinski uratował rdzeń przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej.
Przepis
Dzisiaj możesz również upiec własne pyszne i przepyszne rogaliki św. Martina na podstawie przepisu poniżej, które zostały przekazane przez pokolenia w mojej rodzinie.
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 jajo
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- Miękkie masło 225 g/ 7,94 uncji (z czego 2 łyżki należy użyć do ciasta)
Pożywny:
- 300 g/ 10,6 uncji białe makowe nasiona
- Pastowa marcepanowa 100 g/ 3,52 uncji
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100 g/ 3,52 Oz orzechy włoskie
- 100 g/ 3,52 blanched migdały
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki grubej kwaśnej śmietany
- 3 podłużne ciastka gąbczaste, rozpadły się na okruchy
Szkliwo:
- 1 jajo
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka lub gorącej wody
- posiekane migdały do posypania
Przygotowanie
Ciasto:
- W misce wymieszaj suche drożdże z mąką, solą i cukrem. Dodaj 2 łyżki masła i zetrzyj je rękami.
- Dodaj mleko, jajko i ekstrakt waniliowy.
- Najpierw wymieszaj z łyżką lub ręką, a następnie przełóż ciasto na deskę do ciasta i na krótko ugniataj, aż ciasto będzie gładkie. Nie ugniataj zbyt długo.
- Pamiętaj, że ciasto powinno zachować spokój.
- Uformuj ciasto w prostokąt.
- Owinąć go w film i umieść w lodówce przez około godzinę.
- Rozwiń schłodzone ciasto na desce ciasta w prostokąt.
- Umieść ciasto, aby krótsze boki były górne i dolne.
- Rozłóż masło równomiernie na ciasto, pozostawiając szczelinę około 0,5 cm/ 0,2 cala od krawędzi.
- Złóż 1/3 ciasta od góry.
- Następnie złóż dolną część, aby obejmowała to fałd (tak jak składamy arkusz papieru).
- Połącz krawędzie dobrze razem i delikatnie rozwinąć się ponownie, używając jak najmniejszej mąki.
- Złóż jak poprzednio, owinąć folię przylegającą i schłodź przez 45 minut w lodówce.
- Powtórz ten proces 3 razy, relaksując ciasto między toczeniem przez 30/45 minut.
- Po ostatnim fałdzie owinąć ciasto w folia do spożycia i schłodź w lodówce przez co najmniej 5 godzin lub najlepiej z dnia na dzień.
- Wyjmij ciasto z lodówki na 30 minut, po czym kontynuuj przygotowanie rogalików.
Pożywny:
- Przygotuj wypełnienie. Parzanie maku i orzechy wrzącą wodą.
- Po 10/15 minutach spuść je.
- Zmiel go dwa razy migdałami.
- Zmiel masę marzipanu mikserem razem z cukrem pudrem.
- Dodaj zmielone makowe nasiona z orzechami, okruchy okruchy gąbczastej i posiekanej pomarańczowej skórki.
- Wymieszaj wszystko razem.
- Dodaj krem, aby zrobić masę. Mieszanina nie powinna być zbyt gruba ani zbyt płynna. Dostosuj spójność z kremem.
Tworzenie rogalików:
- Rozwiń ciasto na posypanej mączkowanej desce ciasta w prostokąt.
- Pokrój na pół długą stronę.
- Wytnij każdy z pasków na 12 trójkątów.
- Rozłóż wypełnienie na trójkątach, pozostawiając małą szczelinę z krawędzi.
- Owinąć podstawę trójkąta na masę, zrób cięcie pośrodku, delikatnie zginaj się na boki i zwiń rogalik.
- Umieść rogaliki na blasze do pieczenia wyłożonego papieru do pieczenia, utrzymując przestrzenie.
- Przykryj szmatką i wyjdź na około godzinę.
Zrób glazurę:
- Podczas trochę jajka i dodaj mleko.
- Rozłóż jajko mlekiem na rogalikach.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut przy 180 ° C/ 356 ° F, aż do złotego koloru. Jeśli masz więcej niż jedną tacę do pieczenia, możesz upiec dwa jednocześnie z konwekcją.
- Wyjmij upieczone rogaliki i, choć jeszcze ciepło, wlej lukier (cukier puder zmieszany z mlekiem lub wrzącą wodą na gładką pastę) i posyp posiekanymi migdałami.
Cieszyć się!