Tradycja pieczenia rogalików św. Martina. Spróbuj zrobić własny (przepis)

Rogaliki św. Martina są uważane za jedno z najlepszych przysmaków nie tylko w Wielkopolska Voivodeship, ale także w całym kraju. Każdego roku, w Dzień Świętego Martina (11 listopada), ludzie jedzą te przepyszne rogaliki z białym makiem napełniającym nasiona. W tym roku możesz stworzyć własny z naszym przepisem.

Rogaliki św. Martina były tradycyjnie przygotowywane w Poznań i w niektórych innych częściach Wielkopolskiej w Dzień Świętego Martina (11 listopada).

Tradycja rogaliki św. Martina

Tradycja pochodzi jednak z czasów pogańskich, kiedy podczas jesiennej ofiary festiwalu zostały przedstawione bogom. Kościół łaciński przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Martina. Kształt ciasta został zinterpretowany jako odniesienie do podkowy, które konia świętego miał stracić.

Istnieje jednak popularna legenda, która twierdzi, że wszystko zaczęło się w listopadzie 1891 r., Gdy zbliżał się Dzień Świętego Martina, pastor parafii św. Martina w Poznanie, ojciec Jan Lewicki, apelował do wiernych, aby podążać za przykładem patronu święty i zrób coś dla biednych. Emurator Jozef Melzer, który był obecny na Mszy i pracował w pobliskim cukierni, wezwał swojego szefa do ożywienia starej tradycji. Bogaci obywatele Poznana kupili przysmak, podczas gdy biedni otrzymali go za darmo. Zwyczaj pieczenia został przejęty przez Stowarzyszenie Efektów w 1901 r. Po I wojnie światowej Franciszek Raszeńnki powrócił do tradycji obdarowania biednych, podczas gdy Zygmunt Wasinski uratował rdzeń przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej.

Przepis

Dzisiaj możesz również upiec własne pyszne i przepyszne rogaliki św. Martina na podstawie przepisu poniżej, które zostały przekazane przez pokolenia w mojej rodzinie.

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Miękkie masło 225 g/ 7,94 uncji (z czego 2 łyżki należy użyć do ciasta)

Pożywny:

  • 300 g/ 10,6 uncji białe makowe nasiona
  • Pastowa marcepanowa 100 g/ 3,52 uncji
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100 g/ 3,52 Oz orzechy włoskie
  • 100 g/ 3,52 blanched migdały
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki grubej kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne ciastka gąbczaste, rozpadły się na okruchy

Szkliwo:

  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka lub gorącej wody
  • posiekane migdały do ​​posypania

Przygotowanie

Ciasto:

  1. W misce wymieszaj suche drożdże z mąką, solą i cukrem. Dodaj 2 łyżki masła i zetrzyj je rękami.
  2. Dodaj mleko, jajko i ekstrakt waniliowy.
  3. Najpierw wymieszaj z łyżką lub ręką, a następnie przełóż ciasto na deskę do ciasta i na krótko ugniataj, aż ciasto będzie gładkie. Nie ugniataj zbyt długo.
  4. Pamiętaj, że ciasto powinno zachować spokój.
  5. Uformuj ciasto w prostokąt.
  6. Owinąć go w film i umieść w lodówce przez około godzinę.
  7. Rozwiń schłodzone ciasto na desce ciasta w prostokąt.
  8. Umieść ciasto, aby krótsze boki były górne i dolne.
  9. Rozłóż masło równomiernie na ciasto, pozostawiając szczelinę około 0,5 cm/ 0,2 cala od krawędzi.
  10. Złóż 1/3 ciasta od góry.
  11. Następnie złóż dolną część, aby obejmowała to fałd (tak jak składamy arkusz papieru).
  12. Połącz krawędzie dobrze razem i delikatnie rozwinąć się ponownie, używając jak najmniejszej mąki.
  13. Złóż jak poprzednio, owinąć folię przylegającą i schłodź przez 45 minut w lodówce.
  14. Powtórz ten proces 3 razy, relaksując ciasto między toczeniem przez 30/45 minut.
  15. Po ostatnim fałdzie owinąć ciasto w folia do spożycia i schłodź w lodówce przez co najmniej 5 godzin lub najlepiej z dnia na dzień.
  16. Wyjmij ciasto z lodówki na 30 minut, po czym kontynuuj przygotowanie rogalików.

Pożywny:

  1. Przygotuj wypełnienie. Parzanie maku i orzechy wrzącą wodą.
  2. Po 10/15 minutach spuść je.
  3. Zmiel go dwa razy migdałami.
  4. Zmiel masę marzipanu mikserem razem z cukrem pudrem.
  5. Dodaj zmielone makowe nasiona z orzechami, okruchy okruchy gąbczastej i posiekanej pomarańczowej skórki.
  6. Wymieszaj wszystko razem.
  7. Dodaj krem, aby zrobić masę. Mieszanina nie powinna być zbyt gruba ani zbyt płynna. Dostosuj spójność z kremem.

Tworzenie rogalików:

  1. Rozwiń ciasto na posypanej mączkowanej desce ciasta w prostokąt.
  2. Pokrój na pół długą stronę.
  3. Wytnij każdy z pasków na 12 trójkątów.
  4. Rozłóż wypełnienie na trójkątach, pozostawiając małą szczelinę z krawędzi.
  5. Owinąć podstawę trójkąta na masę, zrób cięcie pośrodku, delikatnie zginaj się na boki i zwiń rogalik.
  6. Umieść rogaliki na blasze do pieczenia wyłożonego papieru do pieczenia, utrzymując przestrzenie.
  7. Przykryj szmatką i wyjdź na około godzinę.

Zrób glazurę:

  1. Podczas trochę jajka i dodaj mleko.
  2. Rozłóż jajko mlekiem na rogalikach.
  3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut przy 180 ° C/ 356 ° F, aż do złotego koloru. Jeśli masz więcej niż jedną tacę do pieczenia, możesz upiec dwa jednocześnie z konwekcją.
  4. Wyjmij upieczone rogaliki i, choć jeszcze ciepło, wlej lukier (cukier puder zmieszany z mlekiem lub wrzącą wodą na gładką pastę) i posyp posiekanymi migdałami.

Cieszyć się!