Zupa kalafiora jest popularnym daniem w Polsce, ale niekoniecznie jest uważana za tradycyjne danie. Polska ma bogatą historię kulinarną, a tradycyjne potrawy różnią się w zależności od regionu i pory roku. Jednak zupa kalafiora stała się podstawą polskiej kuchni i często cieszy się jako pocieszający i pożywny posiłek.
Składniki:
- 1 duża głowa kalafiora, posiekana
- 1 cebula, pokrojony w kostkę
- 2 goździki czosnkowe, mielone
- 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
- 1 szklanka ciężkiego kremu
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekane świeżo pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
- W dużym garnku lub holenderskim piekarniku roztop masło na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i czosnek i gotuj, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj kalafior i bulion i zagotuj.
- Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu i pozwól, aby gotować na wolnym ogniu, aż kalafior będzie miękki, około 15-20 minut.
- Użyj blendera zanurzenia, aby przecierać zupę, aż będzie gładka (lub przenieść do blendera i puree w partiach).
- Dodaj ciężką krem i wymieszaj, aby połączyć.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj na gorąco, przyozdobioną posiekaną natką pietruszki i bruschetta.