Popularność wodzionka wiąże się z tradycją nie wyrzucania i wykorzystywania czerstwego pieczywa. Symbolizował śląską skromność i oszczędność. To prosta zupa znana na Śląsku i centralnej Polsce. Jest tak popularny, że napisano o nim nawet piosenkę.
Tradycyjnie, wodzionka przygotowywany jest z czerstwego chleba i wrzącej wody. Było to danie bardzo popularne, spożywane codziennie, o różnych porach dnia, w rodzinach o różnym statusie społecznym. Późną jesienią i zimą często jadano ją na śniadanie. (Przepis znajduje się poniżej)
Do przygotowania tej niedrogiej zupy potrzebny jest czerstwy chleb, czosnek i smalec zalany skwarkami i wrzątkiem. O dziwo, tak proste składniki potrafią wyczarować nieziemskie smaki i aromaty! Dla Ślązaków wodzionka jest królową zup!
Ma nawet własną piosenkę!
Cała piosenka śpiewana jest w gwarze śląskiej i opisuje proces przygotowania tej królowej zup. Spójrzmy na refren.
Oryginalny tekst ⤵️
Mmm wodzionkasuchy chlyb i woda szklonka.
Mmm wodzionkado nojlepszo z wszystkich ślonskich zup.
Mmm wodzionkajak jom zrobi moją żonkę.
Mmm wodzionkato jes łósmy świat cud.
Interpretacja tekstu ⤵️
Mmm wodzionkasuchy chleb i szklanka wody.
Mmm wodzionkato najlepsza ze wszystkich śląskich zup.
Mmm wodzionkaza każdym razem, gdy moja żona to robi.
Mmm wodzionkaósmy cud świata.
Składniki
- 5-6 kromek czerstwego chleba,
- 2 l / 67 uncji wody,
- 4 łyżki smalcu ze skwarkami,
- 3 ząbki czosnku,
- Sól i dudziarz do smaku.
Przygotowanie
- Czerstwy chleb pokruszyć do misek.
- Zagotuj wodę.
- Dodajemy smalec ze skwarkami i mieszamy do rozpuszczenia.
- Czosnek posiekaj i rozgnieć z 1/2 łyżeczki soli.
- Do wrzącej wody dodać czosnek.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Gorącą zupą zalać czerstwy chleb.
Cieszyć się!