Wodzionka Śląska – królowa zup prosto ze śląskiego hitu muzycznego (PRZEPIS I WIDEO)

Popularność wodzionka wiąże się z tradycją nie wyrzucania i wykorzystywania czerstwego pieczywa. Symbolizował śląską skromność i oszczędność. To prosta zupa znana na Śląsku i centralnej Polsce. Jest tak popularny, że napisano o nim nawet piosenkę.

Tradycyjnie, wodzionka przygotowywany jest z czerstwego chleba i wrzącej wody. Było to danie bardzo popularne, spożywane codziennie, o różnych porach dnia, w rodzinach o różnym statusie społecznym. Późną jesienią i zimą często jadano ją na śniadanie. (Przepis znajduje się poniżej)

Do przygotowania tej niedrogiej zupy potrzebny jest czerstwy chleb, czosnek i smalec zalany skwarkami i wrzątkiem. O dziwo, tak proste składniki potrafią wyczarować nieziemskie smaki i aromaty! Dla Ślązaków wodzionka jest królową zup!

Ma nawet własną piosenkę!

Cała piosenka śpiewana jest w gwarze śląskiej i opisuje proces przygotowania tej królowej zup. Spójrzmy na refren.

Oryginalny tekst ⤵️

Mmm wodzionkasuchy chlyb i woda szklonka.

Mmm wodzionkado nojlepszo z wszystkich ślonskich zup.

Mmm wodzionkajak jom zrobi moją żonkę.

Mmm wodzionkato jes łósmy świat cud.

Interpretacja tekstu ⤵️

Mmm wodzionkasuchy chleb i szklanka wody.

Mmm wodzionkato najlepsza ze wszystkich śląskich zup.

Mmm wodzionkaza każdym razem, gdy moja żona to robi.

Mmm wodzionkaósmy cud świata.

Składniki

  • 5-6 kromek czerstwego chleba,
  • 2 l / 67 uncji wody,
  • 4 łyżki smalcu ze skwarkami,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Sól i dudziarz do smaku.

Przygotowanie

  1. Czerstwy chleb pokruszyć do misek.
  2. Zagotuj wodę.
  3. Dodajemy smalec ze skwarkami i mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Czosnek posiekaj i rozgnieć z 1/2 łyżeczki soli.
  5. Do wrzącej wody dodać czosnek.
  6. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  8. Gorącą zupą zalać czerstwy chleb.

Cieszyć się!