Barszcz, barszcz polski, a może barszcz? Obowiązkowy przepis na Święta Bożego Narodzenia – przepis

Wielkopostna zupa wigilijna z buraków to obowiązkowe danie na Boże Narodzenie. Ta naprawdę niesamowita i apetyczna zupa w Polsce nazywa się „barszcz”.

Niektórzy nazywają go barszczem, inni barszczem polskim, ale niektórzy nie zauważają różnicy. Nazwa jest inna, ale przepis jest kluczowy. Wypróbuj nasz tradycyjny przepis na barszcz, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 3 l / 101,442 uncji wody
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 kg buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 seler (korzeń)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 350 ml zakwasu z buraków
  • 1 łyżka soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Do małego garnka włóż suszone grzyby.

2. Zalać je 2 szklankami wrzącej wody i postawić na kuchence.

3. Dodać przyprawy: liść laurowy (6 sztuk) i ziele angielskie (6 sztuk) i gotować 20 minut.

4. Obierz i usmaż cebulę z każdej strony.

5. Buraki, pietruszkę (1 duża sztuka), marchewkę (1 duża sztuka) i seler (średniej wielkości) obierz i pokrój w większą kostkę.

6. Do dużego garnka wlej wodę (ok. 4 litry). Dodajemy grzyby, bulion grzybowy (1 szklanka wody z ugotowanych wcześniej grzybów), buraki, seler, marchewkę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki), sok z cytryny (1 łyżka) i cebulę.

7. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.*

8. Po tym czasie dodać zaczyn z buraków (ok. 350 ml), suszony tymianek (1 łyżeczka), sól i pieprz.

9. Wymieszaj, zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą (1 łyżeczka) i pieprzem (1/2 łyżeczki).

10. Odcedź wystudzony barszcz.

Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, możesz dodać więcej zakwasu z buraków.

*Możesz wyjąć trochę buraków i zrobić później tzw. „buraczki na gorąco”. Przepis przygotujemy w kolejnych dniach.

Podawaj z uszkami i ciesz się smakiem 😊

Przeczytaj także -> Tradycyjna polska uszka, ale tym razem z kapustą i grzybami – przepis
The article was first published in 2023.