Placzki Warszawa – przepis

Flaki Po Warszawsku lub flaczka w stylu Warszawskim jest ukochaną kulinarną podstawą zarówno Warszawy, jak i Voivodeship Masovian, uchwycając bogate smaki i tradycje regionu w każdej obfitej misce.

Składniki:

1. Klopsiki:

  • 200 g wątroby Calflike (pokrojoności)
  • 40 g starych bułek tartą nasączonych mlekiem
  • 100 g szpiku wołowego
  • 2 łyżeczki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jaja

2. Zupa:

  • 1,5 kg flachy wołowiny (paśnięta i oczyszczona)
  • 2 l Bulion lub woda
  • 2 marchewki, pietruszka, pół selera, 2 pory
  • 1 cebula
  • łyżeczka łyżeczki każdego z mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonej pieprzu, kolendry, nasionu gorczycy i kminku
  • Allspice, Bay Leaf

3. Roux:

  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło na patelni, dodaj posiekaną mirepoix i usmażyć.
  2. Wlej zimną wodę na flaki, odstaw na 20 minut i odcedź.
  3. Ponownie wlej wodę i gotuj, a następnie ponownie spuść.
  4. Wlej bulion napiętą flalem, dodaj wcześniej przygotowany mirepoix. Dopraw i gotuj przez około 40 minut, aż będzie miękka.
  5. Zagęstnij zupę za pomocą Roux i dodaj startego imbiru.

Klopsiki:

  1. W misce zetrzyj żółtko jajkiem szpikiem wołowym, dodaj chlebę, wątrobę i pietruszkę.
  2. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec delikatnie dodaj ubite białka.
  3. Uformuj klopsiki z łyżką i połóż je na wrzący bulion. Gotuj przez około 7 minut.

Kiedy zarówno zupa, jak i klopsiki są gotowe, podawaj je razem jako flaczka warszawska!