Polskie placki jabłkowe „Racuchy” to jeden z tych smakołyków, które wywołują wspomnienia domów rodzinnych i przytulnych wieczorów. Ta prosta, ale pyszna przekąska, idealna na śniadanie, popołudniową herbatę lub deser, z pewnością ogrzeje serca i brzuchy twoich bliskich. Dzisiaj dzielimy się z wami tajemnicą, jak przygotować te smaczne naleśniki w kilku prostych krokach.
Tradycyjny polski delikatność
Składniki:
- 2 jabłka
- 200 ml mleko (nieco mniej niż 1 szklanka)
- 1 jajo
- 150 g (1 szklanka) mąka uniwersalna
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 Sugar łyżeczki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do smażenia: olej lub klarowane masło
Przygotowanie:
- Zacznij od przeszukiwania mąki do dużej miski, dodając waniliowy cukier, cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszaj te suche składniki, aż będą równomiernie połączone.
- Następnie dodaj mleko i jajko do miski suchych składników. Ubij wszystko razem, aż dostaniesz gładkie ciasto bez guzków.
- Obierz jabłka, pokrój je na kwater i usuń rdzenie. Następnie pokrój kwatery na cienkie plastry. Możesz także zetrzeć jabłka, jeśli wolisz gładszą mieszankę jabłek.
- Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić owoc w cieście.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Możesz użyć oleju lub klarowanego masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, łyżka po łyżce ciasta na patelni i umieść 3 plastry jabłek na każdym marmie.
- Smaż pierzaki przez około 1,5 minuty, aż zaczną brązowieć. Następnie odwróć je i smaż na kolejne 1,5 minuty po drugiej stronie.
- Gdy placki jabłkowe są gotowe, usuń je z patelni i podawaj na talerzu. Kurz z cukrem pudrem lub podawaj z dżemem.