„Świnie stopy w galaretce” lub po prostu polerujący przepis na wieprzowinę

Odkryj pyszny polski przepis na przystawkę: Świnie stopy w galaretce wykonane z wieprzowiny i warzyw, tradycyjnie podawane z octem lub sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 2 kłusaki wieprzowe
  • 1 trzon wieprzowy
  • 7,5 szklanki wody
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • Czosnek, liście laurowe, jagody allspice, sól, pieprz

Instrukcje:

Przygotowanie mięsa:

  • Dokładnie wyczyść i umyj kłusarki wieprzowe i trzaska i pokrój kłusak na mniejsze kawałki.
  • Umieść mięso w garnku, przykryj zimną wodą i zagotuj. Po gotowaniu odrzuć wodę, spłucz mięso pod bieżącą wodą, aby usunąć każdą szumownię.

Gotowanie:

  • Umieść mięso z powrotem do garnka i dodaj 7,5 świeżej wody. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera, czosnek (bezskuteczne goździki), liście laurowe, jagody Allspice, sól i pieprz.
  • Gotować na małym ogniu przez około 3-4 godziny, aż mięso będzie bardzo delikatne i łatwo oddzieli się od kości. Zejdź z pianki podczas gotowania.

Przygotowanie galaretki:

  • Wyjmij gotowane mięso z garnka. Możesz zarezerwować marchewkę i inne warzywa do dekoracji.
  • Oddziel mięso od kości i pokrój lub posiekaj na małe kawałki.
  • Odcedź bulion przez sito, aby je wyjaśnić.

Montaż naczynia:

  • Ułóż mięso i opcjonalnie pokrojone marchewki w małych miskach lub jedno duże danie.
  • Wlać napiętym bulionem mięsem, aby pokryć wszystkie składniki.
  • Pozostaw do ostygnięcia, a następnie w lodówce przez kilka godzin, aż galaretka będzie dobrze ustawiona.

Porcja:

Przed podaniem możesz posypać galaretkę sokiem z cytryny lub octem. Wspaniale łączy się z chlebem.