Odkryj pyszny polski przepis na przystawkę: Świnie stopy w galaretce wykonane z wieprzowiny i warzyw, tradycyjnie podawane z octem lub sokiem z cytryny.
Składniki:
- 2 kłusaki wieprzowe
- 1 trzon wieprzowy
- 7,5 szklanki wody
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń selera
- Czosnek, liście laurowe, jagody allspice, sól, pieprz
Instrukcje:
Przygotowanie mięsa:
- Dokładnie wyczyść i umyj kłusarki wieprzowe i trzaska i pokrój kłusak na mniejsze kawałki.
- Umieść mięso w garnku, przykryj zimną wodą i zagotuj. Po gotowaniu odrzuć wodę, spłucz mięso pod bieżącą wodą, aby usunąć każdą szumownię.
Gotowanie:
- Umieść mięso z powrotem do garnka i dodaj 7,5 świeżej wody. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera, czosnek (bezskuteczne goździki), liście laurowe, jagody Allspice, sól i pieprz.
- Gotować na małym ogniu przez około 3-4 godziny, aż mięso będzie bardzo delikatne i łatwo oddzieli się od kości. Zejdź z pianki podczas gotowania.
Przygotowanie galaretki:
- Wyjmij gotowane mięso z garnka. Możesz zarezerwować marchewkę i inne warzywa do dekoracji.
- Oddziel mięso od kości i pokrój lub posiekaj na małe kawałki.
- Odcedź bulion przez sito, aby je wyjaśnić.
Montaż naczynia:
- Ułóż mięso i opcjonalnie pokrojone marchewki w małych miskach lub jedno duże danie.
- Wlać napiętym bulionem mięsem, aby pokryć wszystkie składniki.
- Pozostaw do ostygnięcia, a następnie w lodówce przez kilka godzin, aż galaretka będzie dobrze ustawiona.
Porcja:
Przed podaniem możesz posypać galaretkę sokiem z cytryny lub octem. Wspaniale łączy się z chlebem.