Władze odpowiedzialne za opiekę zdrowotną w Polsce rozważają wprowadzenie zakazu sprzedaży grzybów Amanita

Polskie władze ds. zdrowia rozważają wprowadzenie zakazu stosowania muchomorów czerwonych ze względu na ryzyko dla zdrowia ze względu na rosnącą popularność i ceny.

7 listopada przy Ministerstwie Zdrowia RP spotka się specjalna grupa doradcza, aby omówić muchomory czerwone (Amanita muscaria), często znane ze swoich właściwości halucynogennych. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się muchomory czerwone, których ceny za świeże grzyby sięgają 60 zł za kilogram, a suszone za 1000 zł.

Zagrożenia dla zdrowia i potencjalny zakaz

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) dąży do ograniczenia handlu muchomorami czerwonymi ze względów zdrowotnych. Rzecznik GIS Marek Waszczewski podkreślił toksyczność grzyba, opowiadając się za zakazem jego sprzedaży. Zalecenie może doprowadzić do zmian regulacyjnych mających na celu ograniczenie substancji psychoaktywnych.

Niekorzystne skutki czerwonej muchomora

Eksperci ostrzegają, że nawet ugotowane muchomory czerwone mogą powodować poważne reakcje, w tym zaburzenia żołądkowo-jelitowe, halucynacje i uszkodzenie narządów wewnętrznych. Toksykolog dr Eryk Matuszkiewicz podkreślił, że grzyby zawierają kwas ibotenowy i muscimol, które wywołują efekty dysocjacyjne, stwarzając znaczne ryzyko dla użytkowników.